Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Pandora's Box


Φαίνεται ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να εμπλακούν σε έναν πόλεμο ο οποίος θα σηματοδοτήσει και το τέλος της παγκόσμιας Αμερικανικής ηγεμονίας. 72 χρόνια ηγεμονίας ίσως φαίνονται λίγα στην ιστορική κλίμακα, ζούμε όμως σε μια εποχή όπου ο  ιστορικός χρόνος  είναι πυκνός. Άλλωστε, είναι ενδιαφέρον ότι τόση ήταν η διάρκεια ζωής (1917-1990) και του παραδοσιακού γεωστρατηγικού και πολιτικού αντίπαλου των ΗΠΑ, της Σοβιετικής Ένωσης.

Η τωρινή πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ φαίνεται πρόθυμη να πέσει σε μια αυτοκαταστροφική παγίδα που ενδέχεται να οδηγήσει στην διχοτόμηση αυτού του ομοσπονδιακού κράτους σε ορίζοντα επταετίας (έως το 2024). Η παγίδα αυτή φαίνεται ότι στήνεται στην μέση ανατολή με ενορχήστρωση του Ισραήλ το οποίο προτίθεται να εξαναγκάσει την εμπλοκή των ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη επιβίωσή του. Το Ισραήλ βλέπει με εξαιρετική ανησυχία ότι η στρατιωτική επιρροή του Ιράν έχει φτάσει μέχρι τα βόρεια σύνορά του. Έτσι, το Ισραήλ δεν θα διστάσει να στήσει οποιαδήποτε προβοκάτσια προκειμένου να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μόνη δύναμη στην περιοχή που είναι σε θέση να απειλήσει την ασφάλειά και την ύπαρξη αυτού του νεότευκτου κράτους. 

To ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα ταυτόχρονης εμπλοκής των ΗΠΑ και στην ανατολική Ασία. Προς το παρόν όμως, οι εκεί σύμμαχοι των ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, διστάζουν να συναινέσουν σε μια επιθετική ενέργεια εναντίον της Βόρειας Κορέας η οποία θα άνοιγε το κουτί της Πανδώρας στην περιοχή.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου